skip to Main Content
+90-212-853 53 72 info@naturaldyes.com.tr

Aspir (Carthamus tinctorius L.)

Cartham, aspur, asfur, yalancı safran, papağan yemi, boyacı aspiri isimleri ile de anılan aspir; Carthamus türe ait otsu bir bitkidir. Bir veya iki yıllık olan türleri vardır. 60 ile 70 santimetre boylanabilen aspir, Temmuz-Eylül aylarında çeşidine göre sarı, kırmızı ve turuncu renkli çiçekler açar.

Aspir bir yağ bitkisi olarak yetiştirilmenin yanında; resim, kağıt, tekstil, gıdaların renklendirilmesi ve kozmetik gibi çeşitli alanlarda doğal boyarmadde olarak da kullanılır.

Aspir İngilizce Safflower, Almanca Saflor ve Färberdistel, Fransızca Cartame, Yunanca Knikos ve Arapça da ss-for isimleri ile doğal boyarmadde olarak kullanıldığı bilinmektedir.

 

Elde Edilen Renkler:

Boyama reçetesine göre; Kırmızı ve Sarı

 

Back To Top